Kogelafsluiters

Kogelafsluiters

Een kogelkraan, kogelklep of bolkraan zorgt ervoor dat de stroming van een gas of vloeistof geheel of gedeeltelijk wordt afgesloten met een bol die om zijn as op de boring draait. De kraan kan van open naar dicht en omgekeerd door de kogel een kwartslag te draaien, wat er tegelijk ook voor zorgt dat het snel te bedienen is.

Deze afsluiters worden onder andere toegepast in de watervoorziening, gasvoorziening en elektrische centrales. Ze zijn verkrijgbaar met handmatige of automatische bediening (elektrisch of pneumatisch). Bij grote kogelkranen met handaandrijving kan er gekozen worden voor een tandwiel tussen de as van de kogel en de bediening, dit zorgt ervoor dat er een kleinere krachtinspanning nodig is.

Kogelafsluiters

De toepassing is vooral bij kleinere diameters van leidingen tot ongeveer 200mm. Bij grotere leidingen zou de bediening te zwaar worden en worden ze ook te duur. Naast de hoofdzaak om als afsluiter te dienen, kunen kogelkranen ook gebruikt worden als regelklep. in dat geval wordt de boring aangepast in een andere vorm.

Het materiaal waaruit de kogel bestaat kan staal, rvs, brons of anders zijn. Voor de zittingen kan ook metaal gebruikt worden maar ook kunststof zoals PTFE. Naast de gebruiktleijke tweewegkranen zijn ook driewegkranen mogelijk. De boring heeft dan of een T-vorm, of een L-vorm.

Klik hier voor onze kogelafsluiters