Dompelpompen

Wat is een dompelpomp?

Een dompelpomp ook wel klokpomp genoemd wordt geheel ondergedompeld in de vloeistof die verpompt moet worden. De aandrijving zal bijna altijd elektrisch zijn. Een dompelpomp kan afhankelijk van het vermogen vloeistoffen oppompen tot grote hoogtes. De enige beperking is het vermogen van de pomp en de druk die de pomp aankan.

Dompelpomp met of zonder vlotter?

Een dompelpomp wordt vrijwel altijd gekoeld door de vloeistof die verpompt wordt. Vandaar dat dompelpompen alleen gebruikt mogen worden als deze volledig ondergedompeld is. Dompelpompen worden veel gebruikt voor het afvoeren van drainage water, grondwaterverlaging het oppompen van bluswater. De pompen kunnen uitgerust zijn met een (buis) vlotter, het vlotter zorgt voor het aan en uitschakelen van de pomp zodra het gewenste niveau bereikt is.  

Welke soorten dompelpompen zijn er?

Tegenwoordig zijn er ook vlakzuigpompen te krijgen, deze dompelpompen zijn ideaal voor het leegpompen van bijvoorbeeld kelders en kruipruimtes. Het grote voordeel van een vlakzuigpomp is dat deze de vloer droog pompt tot dweilniveau, denk aan 1 a 2mm. Naast vlakzuigpompen zijn er vuilwater dompelpompen en schoonwater dompelpompen.

 

Wanneer er onverhoopt iets met een dompelpomp gebeurt waardoor deze niet meer werkt mag deze nooit door een particulier of hobbyist gerepareerd worden. Een dompelpomp moet absoluut waterdicht zijn ivm de elektrische aandrijving van de motor.

 

Ons assortiment

Bekijk hier ons gehele assortiment pompen!