Drainagebuis hoe aan te leggen?

  • Geplaatst op
  • 1
Drainagebuis hoe aan te leggen?

Uitleg over het aanleggen en de verschillen in drainage buizen

Drainage in vroeger tijden


Iedereen kent wel de situatie van wateroverlast in bijvoorbeeld de (moes)tuin, sportvelden en/of landbouwgronden. Dit probleem wordt niet alleen veroorzaakt door regen maar ook door kwel. Zoals iedereen weet werd in vroeger tijden het overtollige water afgevoerd met windmolens. Tegenwoordig hebben we daar moderne water gemalen voor. Echter voor wateroverlast bij hevige regenval in bijvoorbeeld uw (moes)tuin heeft u daar weinig aan, In dat geval zult u drainagebuis aan moeten leggen.

Drainage in oude tijden, molens te Kinderdijk
Waterbeheer in vroeger tijden


Welke drainagebuis moet u gebruiken?

Als u tot de conclusie ben gekomen dat drainage iets voor uw situatie kan betekenen zult u er achter komen dat er vele soorten drainagebuizen op de markt zijn. Hierbij kunt u denken aan buis met PP-450, PP-700, kokos, Grainflex etc. Ik zal in het kort de verschillen uitleggen. Drainagebuis met kokos wordt nog wel gebruikt echter de levensduur is beperkt, vaak wordt er gekozen voor een buis met PP-450 omhulsel. Een drainagebuis met PP-450 gaat tot wel 50 jaar mee, m.a.w. daar heeft u geen omkijken meer naar. Wanneer u te maken heeft met ijzerhoudende grond moet u een omhulsel hebben van PP-700. De PP-450 en PP-700 kunnen in vrijwel iedere ondergrond gebruikt worden. Hieronder welke maat u in welke situatie moet gebruiken.

Ø 50mm Kassenbouw
Ø 60mm Tuinen en paardrijbakken, landbouw
Ø 80mm Tuinen, buitenbakken, sportvelden, GWW,
Ø 100mm GWW en bronnering

De aanleg van uw drainage

Dit klinkt ingewikkelder dan het is, het begin is het graven van een sleuf van tenminste 60 centimeter diepte. Op de bodem van de sleuf komt een laag grof zand van ongeveer 5 centimeter. na het leggen van de drainagebuis kunt u de sleuf aanvullen met een laag schelpen of grof zand van ongeveer 30 centimeter. De rest van de sleuf kan aangevuld worden met grond. De buis kunt u aansluiten op het riool of op een sloot uit laten komen d.m.v een eindbuis.

Drainagebuis kopen

Op vele plaatsen is drainage te koop, echter niet alle drainage buis is van goede kwaliteit. Arestho verkoopt drainage van uitstekende kwaliteit met een dik omhulsel, dit omhulsel filtert niet alleen de grond maar vergroot ook de buisomvang voor een betere wateropvang. Naast de drainagebuis hebben wij ook alle benodigde hulpstukken in ons assortiment varieerend van klikmof tot rioolverloopstukken, eindbuizen etc. Ook leveren wij alles op het gebied van PVC buizen en hulpstukken, kortom wat u ook nodig heeft om van uw overtollige (regen)water af te komen wij kunnen u altijd van het juiste advies en materialen voorzien.

Reacties

  1. Jeroen Jeroen

    Volgens de experts zal de neerslag de komende jaren alleen maar in intensiteit toenemen waardoor drainage een soort van sine-qua-non wordt voor vele huishoudens die over een redelijk grote tuin of achtererf beschikken.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »