De geschiedenis van PVC

  • Geplaatst op
  • 0
De geschiedenis van PVC

Een korte uitleg over het ontstaan van PVC en de vele toepassingen.

Geschiedenis  van PVC

 

PVC is per ongeluk ontdekt in 1838 door Henri Victor Regnault. Pas in 1926 werd het mogelijk door enkele toevoegingen om PVC op commerciële basis te gebruiken. Het resultaat hiervan is heden ten dage niet meer weg te denken. PVC wordt zo breed gebruikt, denk aan riolering en ander leidingwerk, plastic tassen, auto-industrie, flessen, bloed en infuus zakken, als kabelisolatie in vloerbedekking etc. De toepassingen zijn eindeloos.

 Henri Victor Regnault, de uitvinder van PVC

Productie van PVC

PVC wordt gemaakt uit etheen en chloor, aan grondstof die dan ontstaat worden nog enkele additieven toegevoegd zodat de ruwe PVC ontstaat in de vorm van poeder of granulaat. De grondstof kan dan verder bewerkt worden tot eindproduct, dit gebeurt onder andere door spuitgieten, extrusie, kalanderen etc.

 

Toepassingen van PVC

 

Zoals eerder vermeld is het materiaal zeer veelzijdig te gebruiken. In huishoudens onder andere PVC buis, vloerbedekking in elektriciteitsbedrading, enz. de auto-industrie, land en tuinbouw maar ook in bijvoorbeeld waterkeringen. PVC kan in iedere denkbare vorm gegoten worden en in iedere kleur gefabriceerd worden. Kortom door de vele toepassingen is het het meest gebruikte kunststof ter wereld. Niet alleen de veelzijdigheid speelt daar een rol in, wat dacht u van de enorm lange levensduur van wel 50 jaar en niet te vergeten de prijs. PVC is goedkoop te produceren en te bewerken.

 installatie van druk pvc

Veiligheid en milieu

 

De meeste artikelen van PVC zijn veilig in het gebruik, echter sommige toevoegingen in PVC kunnen schadelijk zijn daarom zijn deze ook verboden in de EU. Bij de verbranding van PVC komt dioxine vrij, deze stof is zeer slecht voor de hormoonhuishouding. Om deze reden zijn er milieubewegingen die PVC willen verbieden, echter de alternatieven voor PVC zijn een stuk schadelijker. Tenslotte is PVC geheel recyclebaar.  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »